Karácsony Gergely a garancia az európai Budapestre Dr. Ujhelyi István szerint.

Dr. Ujhelyi István.
Photo by Szegedma.hu.
Egy európai világváros vezetése nem játék.

Budapest sikeres irányításához nem elég a jó szándék, az ismertség vagy épp a közéleti rutin.

Orbán Viktor rendszerének lebontásához pedig nem elég egy hangzatosnak ígérkező fricska, egy egyszeri alkalommal bevitt öklös a felcsúti állcsúcsra.

Ez nem sprintverseny, ahol a célszalag átszakítása után vége a futamnak és elég ünnepelni. Ide maratoni futó kell, akinek van kitartása, aki futott már hegynek fel és hegynek le, aki tudja milyen elbotlani egy útszéli kilométerkőben, és aki tapasztalatból tudja, hogy be kell osztani az erőt és az iramot. Budapest bástyájának bevétele nem az ellenzék újabb helyosztójáról, az egymásra utalt szövetségesek közti erőméregetésről, hanem elsőként a budapestiekről, tágabb értelemben vége az ország sorsáról kell, hogy szóljon.

Olyan személy kell tehát a főváros élére, aki hiteles önkormányzati vezető, részletes vízióval rendelkező, rutinos várospolitikus és nem utolsósorban integráló személyiség. Karácsony Gergely számomra ilyen ember.
A Párbeszéd társelnökét kamaszkora óta ismerem, életútjaink néhány évente sorsszerűen keresztezik egymást. Valamivel több, mint egy évvel ezelőtt még miniszterelnök-jelöltként láttam vendégül Brüsszelben, az MSZP európai parlamenti képviselőjeként az én feladatom volt előkészíteni az uniós intézmények vezetőivel való tárgyalásainkat, szakmai találkozóinkat. Már akkor világossá vált, hogy Karácsony Gergely személyisége és politikai víziója erős partnerekre talált az Európai Unióban, a brüsszeli intézmények vezetői érdemi szövetségesként tekintenek az MSZP-Párbeszéd politikusára. Ez pedig az orbáni rendszer végső lebontásához vezetői úton komoly és bármikor beváltható fegyvertény. Karácsony Gergely béketeremtő személyisége és fejlődést hozó programja garanciát jelent arra, hogy Budapest európai világváros legyen, egy fenntartható, szabad levegőjű közösség. Ehhez pedig most okos döntés kell, nem pusztán érzelmi.

A Fidesz az elmúlt években minden eszközt bevetett, hogy Karácsonyt földre vigye. Propaganda-gépezete (ennek működését a saját bőrömön is megtapasztaltam) nem tartott tiszteletben semmilyen erkölcsi vagy törvényes határt annak érdekében, hogy levadássza a NER egyik legádázabb ellenfelét. Ezzel tökéletesen bizonyították is: a Karmelita kolostorban bizony tényleg félnek tőle. Karácsony megmutatta, hogy erős, ütésálló anyagból faragták. Azt gondolom: Orbán Viktor nagyon is megérdemli, hogy ősztől megroppantsuk a fővárosban narancsuralmi rendszerét. Budapest pedig nagyon is megérdemli, hogy olyan főpolgármestere legyen, mint az önkormányzati rutinnal rendelkező, európai világvárost építő Karácsony Gergely. 

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszáznegyvennyolcadik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.
    
dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő 
2019. június 16.